Logopedie oefeningen

Logopedie oefeningen die u thuis doet, ondersteunen de logopedische behandeling. Natuurlijk oefent u met nieuwe vaardigheden als u bij de logopedist in de praktijk bent. Maar het is ook belangrijk om thuis te oefenen.

Dat doet u door middel van online oefeningen. Zo kunt u thuis op elk moment werken aan het verbeteren van uw spraak en taal. Er zijn veel handige websites en apps die logopedie leuker en gemakkelijker maken. Vraag de logopedist om advies over articulatie oefeningen, lip- en tongoefeningen en het oefenen naast de behandeling.

Kan ik de logopedist om raad vragen over logopedie oefeningen?

De logopedist vertelt u welke oefeningen belangrijk zijn voor u of uw kind met betrekking tot de logopedie. Zo kunt u gericht zoeken naar een app die de taal- of leesontwikkeling van uw kind ondersteunt en krijgt u daar zelf meer informatie over. De logopedist helpt u graag om de online oefeningen te vinden die aansluiten bij de behandeling. Zo werkt u samen aan een optimaal resultaat, zowel in de logopediepraktijk als thuis.

Wat zijn goede oefeningen en waar vind ik die?

Als u logopedie oefeningen voor uw kind of voor uzelf zoekt, is het goed om dat eerst aan uw logopedist te vragen. Zij kunnen u wijzen naar goede pagina’s op het internet die apps en toepassingen aanbieden voor ondersteunende oefeningen. Daarnaast kunt u ook kijken op de google play store of op itunes voor logopedie apps voor op de telefoon of tablet.

Is het nodig om logopedie oefeningen te doen?

Als u bij de logopedist onder behandeling komt, gaat u in de logopedie praktijk met oefeningen aan de slag. Waarom is het dan zo belangrijk om ook thuis te oefenen? Het dagelijks doen van logopedie oefeningen zorgt voor een doorgaande lijn in de behandeling. Bovendien oefent u zo steeds de nieuwe vaardigheden, waardoor ze sneller geautomatiseerd worden. De behandeling verloopt hierdoor vloeiender. Bij logopedie oefeningen kunt u denken aan oefeningen rondom bijvoorbeeld ademhaling, houding en articulatie.

Zijn logopedie oefeningen ook geschikt voor volwassenen?

Vaak wordt gedacht dat oefeningen voor logopedie vooral belangrijk zijn voor kinderen, maar die aanname klopt niet. Ook voor volwassenen is het goed en helpend om, tussen de afspraken bij de logopedist door, zelf te oefenen. Dat doet u gemakkelijk online. Sommige websites en apps richten zich met name op kinderen, maar er zijn ook genoeg logopedie oefeningen voor volwassenen te vinden. Het is voor zowel volwassenen als kinderen erg belangrijk om goed te oefenen voor een succesvolle behandeling.

Zet de oefeningen dagelijks op de agenda

Om het oefenen niet te vergeten kunt u een melding op uw telefoon instellen. Heeft u weinig tijd? Doe dan toch één of twee oefeningen, dat is beter dan niets. Ook reminders of gele briefjes waar de oefening kort op beschreven staat, helpen mee. Plak ze op plaatsen waar u veel komt, zoals op de badkamerspiegel of op de computer.

Zo let u steeds op bijvoorbeeld het sluiten van uw lippen of de juiste plaats van de tong. Begin altijd met de oefening die u of uw kind het lastigst vindt. Daar is de grootste winst te behalen. Online oefeningen zijn leuk om te doen en werken vaak met een soort beloningssysteem. Zo worden oefeningen voor kinderen veel aantrekkelijker om te doen en ondersteunen ze de logopedie.

Natuurlijk kunt u ook de logopedie oefeningen downloaden. Deze kunnen altijd, ook als er even geen internet is, gebruikt worden. De oefeningen kunnen bijdragen aan de uitspraak van woorden, zorgen voor een betere zinsbouw en zelfs het lezen en de interactie met anderen bevorderen.

Kijk ook de pagina met de vragen waarom logopedie over meer logopedie toepassingen en de vraag waarom logopedie nodig is.

Logopedie oefeningen