Logopedie Volwassenen
Waarom logopedie oefeningen voor volwassenen belangrijk zijn
Logopedie volwassenen? Bij logopedie wordt meestal gedacht aan kinderen, die hulp bij het spreken nodig hebben. Toch wordt het ook vaak ingezet om volwassenen te helpen.
Heeft u last van stotteren of heesheid? Vindt u het moeilijk om goed uit uw woorden te komen? Dan kan de logopedist u daarvoor behandelen. De logopedist bekijkt samen met u waar de problemen precies liggen. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Ook als u al wat ouder bent, kan logopedie veel spraakproblemen oplossen.
Logopedie voor volwassenen bij communicatieproblemen
Communicatie is een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om problemen bij volwassenen te verhelpen. Logopedie wordt onder andere ingezet bij taal- en spraakproblemen, eet- en drinkmoeilijkheden en stemproblemen. Ook kan de logopedist u preventief adviseren om stemproblemen te voorkomen. Dat is van fijn voor beroepssprekers, die veel presentaties geven. Verkeerd gebruik van de stem kan namelijk tot vervelende klachten leiden. Denk bijvoorbeeld aan stemverlies, stemvermoeidheid of stemverlies bij het spreken.
Voorbeelden logopedische problemen
Wat kan er optreden aan logopedische problemen bij volwassenen? De logopedist kan u helpen wanneer er problemen zijn in de communicatie in de ruimste zin van het woord. Voorbeelden zijn:
- Uitspraakproblemen
- Problemen met taalbegrip en/of taalproductie
- Gehoor- en/of luisterproblemen
- Stotteren en/of broddelen (moeilijk verstaanbaar)
- Dyslexie
- Eten, drinken, slikken en kauwen
- Presenteren
- Globusgevoel, Ademproblemen
Wanneer logopedie voor volwassenen?
Logopedie wordt vergoed vanuit de basisverzekering
U kunt bij de logopedist terecht voor communicatieproblemen in de breedste zin van het woord. Logopedie wordt vanuit het basispakket vergoed door uw zorgverzekeraar. Zo is het voor iedereen mogelijk een logopedische behandeling te volgen. Heeft u als volwassene moeite met taal- en spraak of ervaart u belemmeringen in het communiceren? Maak dan meteen een afspraak met een logopedist in de regio.
Wat is helpend bij een onrustige ademhaling tijdens het spreken?
Voor mensen met COPD, allergieën of bronchitis kan spreken erg vermoeiend zijn. De logopedist kan u helpen door een andere manier van ademen aan te leren. Zo maakt u optimaal gebruik van uw longinhoud en voelt u zicht minder benauwd.
Hoe worden stemklachten behandeld?
Bent u vaak hees of schor en kost het spreken u veel moeite? Dan kunnen er stemproblemen als heesheid en keelpijn optreden. Logopedie kan deze klachten verbeteren of verhelpen. De behandeling richt zich met name op houding, adem en ontspanning. Zo leert u uw stem beter te gebruiken en ervaart u minder belemmeringen bij het spreken.
Is er iets te doen aan afwijkend mondgedrag?
Met afwijkend mondgedrag bedoelen we dat u vaak een open mond heeft. Het komt ook voor dat uw tanden scheefgroeien door een verkeerde manier van slikken. Een open mond ziet er voor anderen niet zo mooi uit, maar zorgt er ook voor dat u sneller verkouden bent. De logopedist leert u tijdens de behandeling correct mondgedrag aan. Deze behandeling wordt OMFT genoemd. Dat is een afkorting van Orale Myofunctionele Therapie.
Wat kan de logopedist voor u doen bij doofheid?
Sommige mensen zijn al doof bij hun geboorte, anderen worden dat op latere leeftijd. Bij beide groepen zijn er moeilijkheden met de spraak en taal. Mensen met doofheid zijn vaak minder goed te verstaan. De logopedist helpt de communicatieproblemen te verbeteren. Dat gebeurt door middel van taal- en stemtraining, articulatie en het leren van gebarentaal en liplezen.
Waarom wordt logopedie ingezet na een beroerte?
De gevolgen van een beroerte kunnen een grote impact hebben op uw leven. Misschien zijn er problemen met uw taal en spraak. Zo kunt u minder goed duidelijk maken wat u bedoelt. Ook het begrijpen van wat anderen zeggen, kan moeilijk zijn. Daarnaast komen er na een beroerte soms ook problemen met eten en drinken voor. Het kauwen en slikken is opeens niet vanzelfsprekend meer. De logopedist kijkt wat er nodig is om deze klachten te verbeteren. Hierbij worden ook de mensen in uw omgeving betrokken.
Als er nog vragen zijn over de specifieke behandelgebieden (omtrent logopedie volwassenen) lees dan verder op de “waarom logopedie” pagina.
Een logopedist voor volwassenen raadplegen is bij klachten altijd een goed idee, veel klachten zijn goed te behandelen en worden vergoed door de zorgverzekering. Een afspraak is snel gemaakt.