Globusgevoel

Het globusgevoel (‘brok in de keel’)

Regelmatig komen mensen met de klacht: ‘ik heb het gevoel dat er “iets” in mijn keel zit’. Vaak gaat het hierbij om een onschuldig probleem. Andere gehoorde klachten bij een globusgevoel zijn: het gevoel van veel slijm in de keel hebben; het gevoel hebben alsof er een graatje in de keel zit; een pijnlijk of branderig gevoel in de keel. Meestal zijn er geen klachten bij eten en drinken.

Een “brok in de keel” komt vaak voor. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Vanwege het globusgevoel zijn mensen vaak geneigd de keel te schrapen of extra te slikken. Door dit schrapen en vaak slikken worden bepaalde keel- en halsspieren te veel aangespannen.

Als er wel een lichamelijke aandoening is, dan wordt de brok in de keel vooral waargenomen tijdens het eten. Er is dan moeite met de passage van voedsel. Soms klinkt de stem dan ook schor of hees. In dat geval is het belangrijk om de huisarts te raadplegen. Wilt u eerst wat meer lezen? Ga naar deze pagina.

Brokgevoel en stress

Ieder mens reageert anders op spanning en stress. Sommigen krijgen hoofdpijn of last van hun maag. Anderen hebben rugklachten of een brokgevoel. Een gesprek met uw huisarts of een hulpverlener kan helpen om beter met spanningen en stress om te leren gaan. Daarnaast kan een logopediste u oefeningen geven om de hals- en keelspieren beter te leren ontspannen. Verdwijnt het brokgevoel niet of krijgt u bijkomende klachten? Vraag dan om verder onderzoek.

Behandelen van een onschuldig brokgevoel

Als u eenmaal weet dat er geen lichamelijke afwijkingen zijn, kan dat erg opluchten. Soms is behandeling niet eens nodig. U raakt minder gefocust op het globusgevoel en zo zal het na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. In het begin zal het brokgevoel nog af en toe aanwezig zijn, maar na een aantal weken tot maanden heeft u er geen last meer van. Wilt u liever hulp om van het globusgevoel af te komen? Dan is een logopedische behandeling een verstandige keuze.

Lichamelijk aandoeningen, die een brokgevoel kunnen veroorzaken.

Veel mensen maken zich bij een brokgevoel zorgen om een kwaadaardige afwijking in de keel. Gelukkig komt keelkanker maar zelden voor. Alleen als u langdurig rookt of overmatig alcohol gebruikt, heeft u een sterk verhoogde kans op een kwaadaardige aandoening van het keelslijmvlies, de slokdarm of het strottenhoofd. Heeft u naast het brokgevoel klachten als oorpijn, moeite met eten, stemverandering of afvallen, is het belangrijk snel een onderzoek aan te vragen. Zo wordt een eventuele aandoening tijdig opgemerkt.

Wat is een globusgevoel?

Een globusgevoel wordt vvaak omschreven als een brok in de keel-gevoel. Het is een voortdurend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het globusgevoel komt vaak voor; bijna de helft  van alle mensen heeft hier wel eens last van. Zo gaat één op de twintig bezoeken bij de KNO-arts over het globusgevoel.

Hoe lang kan een globusgevoel duren?

De klacht verdwijnt vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, het brokgevoel speelt af en toe nog op. Na verloop van weken tot maanden is het definitief verdwenen. Spanningen en problemen kunnen zich met verschillende lichamelijke klachten uiten. Bij de één uit zich dat in rugklachten of hoofdpijn, bij de ander in een brokgevoel. Bij een aanhoudend brokgevoel is het raadzaam contact met een specialist op te nemen.

Wat kan aan een onschuldig brokgevoel gedaan worden?

Het verkeerd gebruiken van de stem kan ook voor een brokgevoel zorgen. In dat geval wordt u doorverwezen naar een logopedist. De logopedist gaat na waar het probleem ligt en zal gericht advies geven. Dan volgt een logopedische behandeling, waarbij ademhaling, lichaamshouding en ontspannen stemgebruik centraal staan. U werkt aan uw ademhaling en ademritme, aan gemakkelijker spreken en slikken, en aan uw stemgebruik in het dagelijks leven. We geven u altijd advies op maat.

Is een globusgevoel een psychisch probleem?

We kennen allemaal de uitdrukking “een brok in de keel hebben”. Dat gevoel hebben we vooral in spannende of emotionele situaties. Het strottenhoofd komt dan naar boven, waardoor we moeten slikken. Door het vele slikken krijgen we last van een droge mond en spannen de spieren zich nog verder aan. Bij veel stress of spanning, zoals bijvoorbeeld tijdens de corona crisis, kan het globusgevoel de hele dag door aanwezig zijn. Hierdoor wordt de stem verkeerd gebruikt, wat ook weer klachten oplevert. De logopedist kan ontspanningsoefeningen aanleren en werken aan een betere stemtechniek. Daarbij kan een massage van het strottenhoofd goed helpen. Het globusgevoel kan dus een psychische oorzaak hebben en is dan op een goede manier te verhelpen.

Wat voelt u bij een globusgevoel?

Het globusgevoel wordt ook wel brokgevoel genoemd. Globus is een Latijns woord, dat bol of bal betekent. U ervaart dat er een brok in uw keel zit, wat een benauwd gevoel geeft. Het komt vaak voor en is gelukkig meestal onschuldig. De “brok” zit meestal in de buurt van het strottenhoofd. U heeft steeds de neiging uw keel te schrapen, te kuchen of te slikken. De klachten die u kunt ervaren, zijn onder andere:

  • Een geïrriteerde, pijnlijke of branderige keel.
  • Het gevoel dat er een graatje of kruimel in de keel zit.
  • Een slijmprop in de keel, die u niet weg kunt slikken.
  • Het gevoel moeite te hebben met ademhalen, wat hyperventilatie kan veroorzaken.

Onderzoek zal moeten uitwijzen of het brokgevoel veroorzaakt wordt door een lichamelijke oorzaak. In dat geval zullen de klachten vooral aanwezig zijn tijdens het eten. Daarnaast kan de stem hees of schor zijn. Ook als u zwanger bent, kunt u last hebben van een globusgevoel. Dat gebeurt vooral in de laatste periode van de zwangerschap als er sprake is van brandend maagzuur. Dit levert een gevoel van brok in de keel op. Meestal verdwijnen de klachten na de zwangerschap vanzelf weer.

Globusgevoel: Een overzicht van de klachten:

  • Het ervaren van een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden;
  • Het gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit;
  • Een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Globusgevoel: Wat is de oorzaak? Waar komt het vandaan?

Oorzaak van een onschuldig brokgevoel

Is er geen lichamelijke afwijking? Dan noemen we de klachten “globusgevoel”. Dit brokgevoel is vervelend, maar onschuldig. Het heeft vooral met spierspanning te maken. Bij het slikken, maar ook als u uw keel schraapt of kucht, worden bepaalde spieren in de keel en hals aangespannen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de adamsappel, die bij het slikken op en neer gaat. Als deze spieren moeilijk ontspannen, kunnen ze een brokgevoel opleveren. Het kan ook lijken of er taai slijm in uw keel zit. Dit wordt veroorzaakt door neusslijm en speeksel dat gedurende de dag regelmatig wordt doorgeslikt. Meestal gebeurt dit onbewust, maar zodra u zich hiervan bewust bent, kan dat ook een brokgevoel opleveren.

  • Door een abnormale spieractiviteit of gevoeligheid van de slokdarm.
  • Pyschische oorzaak: het uitdrogen van de keel door stress, angst, verdriet, woede of een andere sterke emotie.
  • Door herhaald slikken of door een versnelde ademhaling.
  • Het verkeerd gebruiken van de stem.
  • Door overmatig te kuchen en de keel te schrapen.

Verschillende oorzaken

Er zijn dus verschillende oorzaken van een globusgevoel te noemen. Een allergie of neusbijholtenontsteking kunnen voor irritatie in de keel zorgen en daardoor een brokgevoel veroorzaken. Daarnaast geeft een te hoge spierspanning van het strottenhoofd of de slokdarmingang kans op een brokgevoel. Ook een vergroting van de tongamandel of schildklier kunnen een aanleiding zijn. Een KNO-arts kan door middel van verschillende onderzoeken vaststellen waar het brokgevoel precies vandaan komt en indien nodig een behandeling voorschrijven.

Wat kan een logopedist doen?

Een logopedist met specifieke ervaring (MFL: Manuele Facilitatie van de Larynx) kan met gerichte technieken de spieren in het hoofd/halsgebied behandelen. De logopedist gespecialiseerd in MFL maakt gebruik van technieken uit de manuele therapie, waardoor spieren en structuren in en rond de larynx (het strottenhoofd) ontspannen en meer mobiel gemaakt worden.

Logopedisch onderzoek en behandeling

Mensen die met een globusgevoel bij de logopedist komen, hebben vaak een verstoorde spierspanning in hun nek, schouders en strottenhoofd. Naast adviezen en oefeningen kan een gespecialiseerde logopedist ook manuele therapie geven. Deze specifieke massage wordt Manuele Facilitatie van de Larynx (MFL) genoemd. Hierdoor wordt een te hoge spierspanning in het strottenhoofd (de larynx) onderzocht en verminderd. Een langdurige spierspanning is vaak niet met alleen oefeningen weg te krijgen. MFL zorgt dan voor de nodige ontspanning van de spieren.

Snelle hulp bij een globusgevoel

Heeft u last van een globusgevoel waar geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is? Neem dan contact met ons op, zodat we snel een afspraak kunnen inplannen. Wij willen u graag de zorg bieden die u nodig heeft en die bij u past. Samen met u werken we eraan dat vervelende brokgevoel weg te krijgen door uw spieren te helpen ontspannen. Ook werken we aan uw stemgebruik en ademhaling. U bent van harte welkom in één van onze vestigingen in Oost-Nederland. Wij hebben in de meeste gevallen geen wachttijden of -lijsten waarmee u rekening moet houden. U kunt binnen een week bij ons terecht voor uw eerste afspraak.

 

Wanneer het brokgevoel samengaat met stemklachten kan de logopedist hulp bieden door een goede stemtechniek aan te leren. Belangrijke aspecten in de globusgevoel therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgebruik en lichaamshouding.

Globusgevoel, brok in de keel