Globusgevoel

Wat is een globusgevoel (‘brok in de keel’)?

Regelmatig komen mensen met de klacht: “ik heb het gevoel dat er ‘iets’ in mijn keel zit”. Vaak gaat het hierbij om een onschuldig probleem. Andere gehoorde klachten bij een globusgevoel zijn: het gevoel van veel slijm in de keel hebben; het gevoel hebben alsof er een graatje in de keel zit; een pijnlijk of branderig gevoel in de keel. Meestal zijn er geen klachten bij eten en drinken.

Een ‘brok in de keel’ komt vaak voor. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Vanwege het globusgevoel zijn mensen vaak geneigd de keel te schrapen of extra te slikken. Door dit schrapen en vaak slikken worden bepaalde keel- en halsspieren te veel aangespannen.

Als er wel een lichamelijke aandoening is, dan wordt de brok in de keel vooral waargenomen tijdens het eten. Er is dan moeite met de passage van voedsel. Soms klinkt de stem dan ook schor of hees. In dat geval is het belangrijk om de huisarts te raadplegen.

Globusgevoel: Een overzicht van de klachten:
  • Het ervaren van een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden;
  • Het gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit;
  • Een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.
Globusgevoel: Wat is de oorzaak? Waar komt het vandaan?
  • Door een abnormale spieractiviteit of gevoeligheid van de slokdarm.
  • Pyschische oorzaak: het uitdrogen van de keel door stress, angst, verdriet, woede of een andere sterke emotie.
  • Door herhaald slikken of door een versnelde ademhaling.
  • Het verkeerd gebruiken van de stem.
  • Door overmatig te kuchen en de keel te schrapen.

Wat kan een logopedist doen?

Een logopedist met specifieke ervaring (MFL: Manuele Facilitatie van de Larynx) kan met gerichte technieken de spieren in het hoofd/halsgebied behandelen. De logopedist gespecialiseerd in MFL maakt gebruik van technieken uit de manuele therapie, waardoor spieren en structuren in en rond de larynx (het strottenhoofd) ontspannen en meer mobiel gemaakt worden.

Wanneer het brokgevoel samengaat met stemklachten kan de logopedist hulp bieden door een goede stemtechniek aan te leren. Belangrijke aspecten in de globusgevoel therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgebruik en lichaamshouding.

Globusgevoel, brok in de keel