Logopedie en tandheelkunde

Logopedie en tandheelkunde gaan vaak samen

Een tandarts/orthodontist werkt op het gebied van vorm (kaak en gebit) aan het mondgebied. De logopedist werkt op het gebied van functies (lippen en tong) aan het mondgebied.

Oromyofunctionele therapie (OMFT)

Oromyofunctionele therapie is een oefentherapie gericht op het herstellen van het evenwicht in het functioneren van de spieren in het mondgebied. Door het afleren van foutieve gewoonten/reflexen en het in evenwicht brengen van de mondspieren wordt de stand van de kaken en het gebit verbeterd. De vorm en functie van kaken en gebit kunnen weer hersteld worden. De afkorting hiervoor is OMFT.

De functie heeft invloed op de vorm. Een verkeerde functie van de spieren heeft een negatieve invloed op de vorm. Als de oorzaak wordt weggenomen dan heeft orthodontie een grote kans van slagen, en is de kans op een relaps kleiner.

Gewoonten die afwijkingen kunnen veroorzaken

  • Open mondgedrag
    De lippen zijn steeds geopend, vaak ligt de tong slap tegen of op de ondertanden. De zware slappe tong duwt de tanden naar voren en de lippen geven geen tegendruk.
  • Foutieve slikgewoontes
    De tong wordt krachtig tegen de tanden geduwd tijdens de slik (naar voren of opzij), zodat de tanden wijken en er een open beet ontstaat.
  • Foutieve spreekgewoontes
    Als de tong in rust en tijdens het slikken een verkeerde positie heeft zie je dit vaak ook tijdens de articulatie. Vooral tijdens de uitspraak van de /t/, /d/, /n/ /l/, /s/ en /z/ is er vaak een foute tongpositie tegen, of zelfs tussen de tanden. Het zogenoemde slissen of lispelen.
  • Duim/vingerzuigen
    Tijdens verschillende zuiggewoonten wordt de tong naar beneden gedrukt. Er is dan geen goede positie van de tong mogelijk. Ook is er geen lipsluiting en geen goede slik. De logopedie wordt alleen voortgezet als de zuiggewoontes afgeleerd worden.

Oromyofunctionele behandeling

Een behandeling duurt gemiddeld 10-20 sessies van 30 minuten (dit kan individueel sterk variëren). De eerste behandelingen zijn wekelijks en daarna zijn er langere tussenpozen. Na afloop van de logopedische behandeling vindt er altijd een controle plaats. Na het beëindigen van de orthodontie wordt een laatste controle-afspraak gemaakt.

Verwijzing/kosten

De logopedie kan plaatsvinden op verwijzing van een huisarts/tandarts/orthodontist en via DTL. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Als je ouder bent dan 18 jaar worden de kosten verrekend met je eigen risico.