Preverbale logopedie

Wat is Preverbale logopedie eigenlijk?

Preverbale logopedie: logopedie voordat het kind is begonnen met praten. De positieve effecten van logopedie op zowel korte als langere termijn zijn de meeste mensen wel bekend. Vooral bij kinderen kun je met de inzet van logopedische begeleiding mooie resultaten bereiken. Ook bij kinderen onder de twee jaar kan logopedie gewenst zijn. Dit wordt preverbale (“voor het spreken”) logopedie genoemd en is een specialistische vorm van logopedie. Problemen met slikken, drinken en eten kunnen bij jonge kinderen grote zorgen geven. Gelukkig kan preverbale logopedie hier de oplossing voor zijn.

Preverbale logopedie is één van de specialiteiten die het team van Logopedie Direct aan haar klanten aanbiedt.

Preverbale logopedie bij baby’s

Wanneer je kind net geboren is en het drinken uit de borst problemen oplevert kan dat heel vervelend zijn, voor zowel ouder als kind. Het kan veel onzekerheid met zich meebrengen als het drink- een eetgedrag van je jonge kind niet vanzelf blijkt te gaan. Preverbale logopedie kan deze problemen behandelen en ervoor zorgen dat je je kind met fles of borst beter kunt voeden. Door te kijken naar onder andere de spierkracht in en rond de mond van je baby kan de logopedist je goed advies geven. Ook bij de overgang naar vast voedsel kunnen zich problemen voordoen waarbij preverbale logopedie kan helpen.

Preverbale logopedie bij jonge kinderen

Problemen met slikken, eten en drinken bij kinderen komen vaak in de eerste twee levensjaren aan het licht. Je kind kan eten weigeren, maar ook kokhalzen en zich regelmatig verslikken bij het eten en drinken. Zeker als er ook medische problemen bij je kind meespelen is het belangrijk dat je je zorgen hierover kunt bespreken. Een preverbaal logopedist heeft hiervoor een aanvullende post hbo-opleiding gevolgd. Je kunt met je hulpvraag dan ook goed terecht bij deze specialisten. Ook ondersteuning bij het afbouwen van sondevoeding is mogelijk.

Het effect op langere termijn

Het verbeteren van de mondmotoriek kan de ontwikkeling van je baby of jonge kind een boost geven. Deze positieve effecten kunnen ook van belang zijn bij onder andere de spraakontwikkeling. Je hoeft dus zeker niet met logopedie te wachten tot na het tweede levensjaar. Al in de eerste maanden van het jonge leven van je kind wordt de basis gelegd voor de communicatieve ontwikkeling. Ook bepaalde soorten speelgoed of andere hulpmiddelen kunnen je kind helpen zich optimaal te ontwikkelen. Behandeling door een preverbaal logopedist kan voor je kind tussen de 0 en 2 dan ook zeker het overwegen waard zijn.

Ondersteuning van ouders

Je kind is je dierbaar en als er drinkproblemen of slikstoornissen ontstaan wil je daar natuurlijk graag tijdig wat aan kunnen doen. Misschien heb je veel vragen of heb je concrete hulp en advies voor de thuissituatie nodig. Preverbale logopedie door onze gespecialiseerde logopedisten kan ook voor ouders een prettige vorm van ondersteuning zijn. Een (huis)arts of specialist kan voor een doorverwijzing zorgen. In overleg kan er ook samen worden gewerkt met andere medische professionals die bij je kind betrokken zijn.

Wilt u meer weten over preverbale logopedie en of dit bij uw kind past, neem dan vrijblijvend contact op!

Veel gestelde vragen:

Wat is pre logopedist?

De pre logopedist heeft uitgebreide scholing gevolgd op het gebied van jonge kinderen met eet- en drinkproblemen. De pre logopedist onderzoekt de totale motoriek en houding waarin het eten en drinken gegeven wordt. Daarbij wordt nauwlettend gelet op de aan- of afwezigheid van reflexen.

Wat is pre verbaal?

Pré verbaal betekent letterlijk: voor het spreken. Hiermee wordt de tijd van kinderen aangeduid voordat het spreken begint. Preverbale logopedie richt zich op het behandelen van jonge kinderen in deze periode voordat het spreken begint en richt zich op kinderen van 0 tot 2 jaar met eet-, drink- of slikproblemen.

Wat is pre logopedie?

Pré-logopedie is een korte benaming voor preverbale logopedie. Dit omvat het behandelen van eet- en drinkproblemen of slikproblemen bij jonge kinderen door een gespecialiseerd logopedist
Voor kinderen is het essentieel dat ze goed kunnen eten en drinken om zo goed te groeien en zich verder te kunnen ontwikkelen. Eten en drinken is een leerproces, een kwestie van proberen, oefenen en wennen.

Wat is preverbale logopedie?

Wat is preverbale logopedie?

Het behandelen van eet- en drinkproblemen of slikproblemen bij jonge kinderen door een gespecialiseerd logopedist, noemt men preverbale logopedie.
Voor kinderen is het essentieel dat ze goed kunnen eten en drinken zodat ze goed groeien en zich verder kunnen ontwikkelen. Eten en drinken is een leerproces, een kwestie van proberen, oefenen en wennen.

Wat doet de logopedist bij preverbale logopedie?

Wat doet de preverbaal logopedist?
De Logopedisten van Logopedie Direct zijn gespecialiseerd als preverbaal logopedist. De logopedist observeert bijvoorbeeld de eet-/drinksituatie van uw kind en doet onderzoek naar het eten en drinken. Bekijkt de beïnvloedende factoren en geeft begeleiding en advies. Op die manier wordt het eten en drinken van uw kindje gestimuleerd. Anders gezegd: De logopedist handelt op basis van de klacht en adviseert en begeleidt het traject zolang als nodig is.

Bij welke problemen helpt preverbale logopedie?

Preverbale logopedie helpt als u het volgende constateert:

  • Uw kind moeite heeft met eten en/of drinken
  • Uw kind moeite heeft met fles of borstvoeding
  • Uw kind moeite heeft met leren drinken uit een beker
  • Uw kind moeite heeft de overgang naar vaste voeding