Stem kwijt, wat kun je doen?

Dit doe je als je je stem kwijt bent

Waardoor kan ik mijn stem kwijt raken?

Het antwoord op die vraag is dat er diverse oorzaken kunnen zijn, waaronder het verkeerd gebruik van de stem of een keelontsteking. Dat laatste is vaak gekoppeld aan een verkoudheid. Onder het verkeerd gebruik van de stem verstaan we te veel fluisteren of juist schreeuwen en gillen. Ook mensen die een beroep hebben waarbij ze hun stem gebruiken, kunnen sneller hun stem kwijtraken.

Daarnaast kun je je stem kwijt raken door roken en/of alcoholgebruik. Emoties en stress kunnen een belangrijke rol spelen als je je stem kwijt bent. Dit komt omdat de spieren zich dan spannen en dat geldt ook voor jouw keel. Het is daarom verstandig om mogelijke stress en spanningen op een rij te zetten en deze aan te pakken, eventueel met behulp van de huisarts.

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn astma, een allergie of ouderdom. Medicijngebruik is van invloed en dan in het bijzonder plaspillen of infectiebestrijders. Verder kan heesheid ontstaan doordat je recent een operatie hebt gehad aan je keel of hals.

 

Dit is wat er gebeurt als je je stem kwijt bent

Als je je stem kwijt bent, betekent dat een probleem met je stembanden. Deze liggen tussen de keel en je luchtpijp. Ze trillen als er lucht doorheen komt en daardoor wordt het geluid van je stem gemaakt. Door de genoemde oorzaken kunnen de stembanden geïrriteerd raken en dus niet meer goed functioneren. Zo kunnen ze minder goed trillen.

Zo kom je snel van je stemverlies af

Er bestaat geen medicijn voor heesheid. Ondanks dat je stem kwijt zijn meestal dus van zelf overgaat kun je wel goed voor jezelf zorgen om erger te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je je stem zo veel mogelijk rust geeft. Probeer niet te schreeuwen of te fluisteren, omdat dit de stembanden extra belast. Praat op een normale en rustige toon en neem voldoende rustpauzes.

Verder is het belangrijk om niet te kuchen, hoesten en je keel te schrapen. Dat is allemaal belastend en kan de heesheid versterken. Als je rookt, probeer hier dan mee te stoppen. Probeer daarnaast ook rokerige ruimtes te vermijden. Tenslotte is het verstandig om zo veel mogelijk door jouw neus te ademen, om zo de keel niet verder te irriteren.

Is heesheid gevaarlijk voor mij?

Het korte antwoord is dat heesheid veel voorkomt en doorgaans niet gevaarlijk is. Het wordt pas risicovol als de heesheid langer dan zes weken aanhoudt of wanneer er onderliggende gezondheidsproblemen zijn. Er kan dan een ernstigere oorzaak zijn, waarbij medisch onderzoek echt noodzakelijk is en de huisarts bijvoorbeeld door verwijst naar een KNO-arts.

Wat is het verschil tussen je stem kwijt zijn en heesheid?

Het antwoord op deze vraag is dat er vaak weinig onderscheid wordt gemaakt.  Als je je stem kwijt bent kun je helemaal niet praten, terwijl bij heesheid nog wel geluid wordt gemaakt. Daarmee vormt je stem kwijt zijn in feite een onderdeel van heesheid.  Schor zijn is weer iets anders, waarbij je nog wel een stem hebt, maar deze ruwer klinkt.

Hoe kan ik heesheid voorkomen?

Als je hees bent is het raadzaam om mogelijke oorzaken na te gaan. Als verkeerd stemgebruik een rol speelt, dan is het goed hier aan te werken om heesheid in de toekomst te voorkomen. Uiteraard kun je zelf aan de slag, maar in sommige gevallen is het raadzaam je te laten doorverwijzen naar een logopedist. Deze geeft gerichte oefeningen mee om klachten te voorkomen. Dit geldt uiteraard alleen als een fysieke oorzaak wordt uitgesloten.

Wat moet ik eten en drinken als ik mijn stem kwijt ben?

Het basisantwoord op deze vraag is dat het op zich niet veel uit maakt wat je eet of drinkt. Wel is het belangrijk dat je genoeg drinkt en dan bij voorkeur water. Mijd dranken met alcohol. Ook koffie kan jouw keel flink uitdrogen en daarmee de klachten doen verergeren. Verder zijn er kruiden zoals kamille die juist jouw keel verzorgen. Natuurlijk is het altijd goed om op je gezondheid te letten, vooral omdat slecht eten zorgt voor stress en dat weer een oorzaak van heesheid is. Toch kunnen bepaalde dranken en voedingsmiddelen heesheid niet genezen.

Wanneer moet je naar de huisarts bij je stem kwijt zijn?

Als antwoord op deze vraag geldt dat het op de eerste plaats pas nodig is om de huisarts te benaderen als de heesheid niet vanzelf over gaat. Na zes weken is het nodig om actie te ondernemen. Mocht je ouder dan vijftig zijn, roken en/of drinken of andere gezondheidsklachten hebben dan is het verstandig om al na drie weken contact op te nemen. Ook de huisarts kan niet direct een medicijn voorschrijven, maar kan wel verdere adviezen geven en onderzoeken of er mogelijk een andere oorzaak voor de heesheid is. Uiteraard kan deze door verwijzen naar specialisten om een fysieke oorzaken uit te sluiten. Een verwijzing naar de logopedist behoort ook tot de mogelijkheden.