Wiebelkussen voor een kind bij logopedie

Waarom een wiebelkussen helpt voor een kind bij logopedie?

Stilzitten is voor sommige kinderen moeilijk. Dat kan thuis en op school voor lastige situaties zorgen. Constant bewegen en rustig op een stoel zitten, is nu eenmaal niet mogelijk. Een wiebelkussen biedt in dat geval uitkomst.

Door het zitten op een wiebelkussen blijven de spieren van het kind actief. Hierdoor wordt de samenwerking tussen de twee hersenhelften gestimuleerd. Zo kunnen kinderen beter informatie opnemen en verwerken. Het kussen zorgt voor een betere concentratie.

Dus ook Een wiebelkussen bij logopedie

Ook bij logopedische behandelingen kan een wiebelkussen een goede ondersteuning zijn. Kinderen die moeite hebben met stilzitten, kunnen de behandeling zo beter volhouden. Daardoor behalen ze betere resultaten. Het wordt vaak gebruikt door kinderen met ADHD. Ook voor kinderen die van nature erg bewegelijk zijn, is het een prima hulpmiddel. Ze kunnen langer stilzitten en zich beter concentreren op de taalsessie bij de logopedist. Daarnaast is het ook een prima hulpmiddel bij overprikkeling en onderprikkeling.

Een wiebelkussen kan helpen om het beste resultaat uit de behandeling te halen. De logopedist merkt al snel of een kind moeite heeft om zich te concentreren. Dat uit zich vaak in gewiebel en gefriemel. In dat geval wordt bekeken of het kind hier baat bij heeft. Als dat zo is, wordt het kussen gebruikt tijdens de logopediesessies.

 

Wat is een wiebelkussen?

Een wiebelkussen is een kussen dat gemaakt is van zacht en buigzaam rubber. Het wordt gevuld met lucht en is daarom lekker zacht om op te zitten. Een wiebelkussen vraagt een actieve zithouding. De lucht in het kussen zorgt voor gewiebel, waardoor er steeds balans gezocht moet worden door het lichaam. Er zijn verschillende soorten wiebelkussens verkrijgbaar. Voor kinderen wordt een kussen met een diameter van 30 of 33 centimeter gebruikt, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Wat doet een wiebelkussen?

Omdat het wiebelkussen gevuld is met lucht, moet het lichaam tijdens het zitten steeds evenwicht zoeken. Dit helpt de onrust en overbodige energie kwijt te raken. Hierdoor kan een kind zich beter concentreren en meer informatie opnemen. Het oppervlak van een wiebelkussen is voorzien van een antislip laag, zodat schuiven wordt voorkomen. Kinderen vinden het vaak leuk om een wiebelkussen te gebruiken. Dat komt ook door de kleurige vormgeving van de meeste wiebelkussens. Ze hebben een speelse uitstraling.

Voor wie is een wiebelkussen bestemd?

Een wiebelkussen is een ideaal hulpmiddel voor kinderen met ADHD. Het helpt een kind om op school en thuis langer stil te zitten en zich beter te kunnen concentreren. Ook tijdens een behandeling bij de logopedist wordt regelmatig gebruik gemaakt van een wiebelkussen. Zo kunnen we een kind met taal- en spraakproblemen zo optimaal mogelijk behandelen. Toch is een wiebelkussen niet alleen geschikt voor kinderen met ADHD. Het wordt ook gebruikt bij evenwichtsoefeningen of om de zithouding te verbeteren.

Hoever moet het wiebelkussen worden opgeblazen?

Bij elk wiebelkussen hoort een pompje om het van de juiste hoeveelheid lucht te voorzien. Een wiebelkussen dat hard is opgeblazen, wiebelt minder dan een zachter kussen. Zo kan het kussen worden aangepast aan de persoonlijke behoeften van een kind. Sommige wiebelkussens hebben een structuur van puntjes of hobbeltjes op het oppervlak. Die stimuleren de zintuigen van het kind nog eens extra.

Hoe lang kan een kind op een wiebelkussen zitten?

Een wiebelkussen zorgt steeds voor nieuwe prikkels. Hierdoor blijft het kind alert en dat helpt bij het opnemen en verwerken van informatie. Om dit effect zoveel mogelijk te benutten, wordt het kussen niet te lang achter elkaar gebruikt. Het lichaam raakt namelijk gewend aan die extra prikkels. Daarom is het beter een wiebelkussen een aantal keren voor kortere tijd te gebruiken dan voor een langere periode achtereen. Over het algemeen wordt aangeraden het wiebelkussen drie tot vier keer per dag een half uurtje te gebruiken. Het is belangrijk dat het kind met zijn voeten bij de grond kan, zodat er alleen op het kussen wordt gewiebeld.

Het comfort van een wiebelkussen

Een wiebelkussen is prettig om op te zitten. Het materiaal neemt na een paar minuten de lichaamstemperatuur aan. Bovendien past het op vrijwel alle stoelen. Het kussen stimuleert een actieve zithouding, terwijl het kind voldoende bewegingsvrijheid heeft. Om het juiste kussen te kiezen, is het verstandig professioneel advies in te winnen. Een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist weet precies welk kussen geschikt is voor uw kind. U krijgt instructies en begeleiding bij het gebruik ervan.

 

Een wiebelkussen helpt bij de prikkelverwerking

Een wiebelkussen kan worden gebruikt bij overprikkeling, maar ook bij onderprikkeling. Een kind dat overprikkeld is, moet zijn energie kwijt kunnen. Daarvoor is het een prima middel. Kinderen die onderprikkeld zijn, worden juist alerter door te bewegen. Een kussen met een structuur van noppen of puntjes is voor hen erg geschikt. De beweging die zo’n kussen veroorzaakt helpt een kind om zich beter te kunnen focussen en komt de leerprestaties ten goede.

 

wiebelkussen voor een kind bij logopedie